Cocker Spainel Eğitimi, Beslenmesi, Kökeni, Özellikleri ve Bakımı

Cocker Spainel Eğitimi, Beslenmesi, Kökeni, Özellikleri ve Bakımı

English Cocker Spaniel 
Cocker köpek, neşeli, uysal, çocuk dostu, efendisine karşı saygılı ve iyi huylu bir köpektir. Apartman yaşamı için uygun bir ırktır. Bu ırk akıllı ve güvenilirdir. Bu köpeklerin özellikleri ise;
Bu köpekler tanıdık yada yabancı ayırt etmeden insanların yanında her zaman mutludur. Hem avda hem de evde gözü pek ve dayanıklıdır.
Neşeli, tatlı ve hassastır.
Çocuklarla çok iyi geçinir ve onlarla sanki çocuk olur. Kuyruğunu sallayarak sevecen ve cana yakın olduklarını belli ederler. Güçlüdürler.
Ortalama olarak 12 ile 15 yıl arasında yaşamaktadırlar. Tüyleri orta uzunluktadır. Çok gür değildir. Bacak ve vücudun alt kısmı tüylüdür.
Dişilerin boyu 34-37 santimetre arasında değişirken erkeklerin boyu 37-39 santimetreye kadar ulaşmaktadır. Kiloları, erkek köpeklerde 12-14 kg arasındadır.
Dişilerde ise bu ortalama 11-13 kilogram olarak ölçülmektedir. Köpeğin kafatasının üst tarafı burun kısmının üst kısım çizgisine eşit bir şekildedir.
Burun kısmının uzunluğu yaklaşık olarak kafa aynıdır. Bunlar, üstün bir koku alma duyusuna sahip oldukları için av köpeği olarak tercih edilir.
Genelde bunlar dışa dönük bir ırk olarak bilinirler. Ama bazı bireyler, içe kapanık olabilir. Bu köpekler sahiplerine karşı son derece düşkün bir yapıları vardır.
Cocker köpeği karakter olarak ise, farklılıkları çok fazladır. Bu nedenle bu köpekleri alırken yavrunun ailesi araştırılmalıdır.
Bazı dişi cocker köpeklerinin yapıları oldukça dominanttır. Bu yüzden öncekine benzer bir sahip isterler. Erkek olanlar ise onlardan daha iyi yapılıdır.
Ayrıca işbirlikçi bir yapıya sahiptirler.
İngiliz Cocker Spaniel 

Cocker Köpek Nasıl Eğitilir?

Cocker köpeğinin evde eğitimi kolaydır. Eğitimine 3. ve 4. aydan itibaren başlanmalıdır. Bu aylarda temel eğitim verilir. Profesyonel olarak eğitim 1 yaşından itibaren başlanmalıdır. Eğitimde dikkat edilmesi gereken konu ; Cocker köpeği eğiten kişinin lideri olduğunu hissetmesidir. Kesinlikle cocker köpeğine karşı dengeli ve tutarlı olarak davranılması gerekir. Aksi takdirde başıboş, şımarık ve agresif bir köpek haline gelir. Köpeğin pozitif olan davranışlarını ödüllendirip, negatif davranışlarını cezalandırmanız gerekir. Son derece zeki köpekler olup basit emirleri kolaylıkla öğrenmektedir.
Amerikan Cocker Spaniel 

Cocker Köpeğin Beslenmesi

Cocker köpeğin beslenmesi için genelde kuru mama tercih edilmelidir. Ayrıca haftada bir kereyi geçmemek üzere çok iyi haşlanmış yumurta da verilebilir. Cocker köpeğinin sindirim sistemleri çok hassas olduğu için mümkün olduğunca ev yemeklerinden uzak durulmalı ve kuru mamalar ıslatılmadan önce yemek kaplarına konulmalıdır. Yavru olanların beslenmesi için, günde 3 kere kuru mama verilmeli, 1 yaşında günde 2 kere ve 1 yaşından sonra ise günde 1 kere kuru mama ile beslenmesi yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra Cocker köpeğin günde bir kere fazla mama yüklenmesini engellemek için bir ölçü mama, ikiye bölünerek sabah ve akşam olarak da verilebilir.
İngiliz Cocker Spaniel 

Cocker Köpeğin Bakımı

Cocker köpeğinin kürkünün düzenli taranması ve fırçalanması önem taşır. Çünkü bazı kürkler özellikle gür ve yünsüdür. Bu da düğümlenmeye neden olur. Diğerleri daha ipeksi ve vücuda yatıktır. Bu ırkta kürk tip yapısı oldukça değişken olabilir. Gerektiğinde yıkanabilir ya da kuru şampuanlama yapılabilir. Ama onları fazla yıkamak deri enfeksiyonuna yol açacağı için ayda bir kere yıkamanız yeterlidir.
English Cocker Spaniel 

İngiliz Cocker Spainel Irk Analiz Ve Özellikleri

İngiliz Cocker Spainel köpekleri neşeli olarak tabir edilir ve bu terim onlar için çok uygun bir terimdir.

İngiliz Cocker Spainel’ler sahiplerine üst düzey bir bağlılık sunan hevesli ve aktif köpektir.

Kürkleri yumuşak ve ipeksidir ancak paspaslara tüy bırakma eğilimindedir. Bu nedenden dolayı da yüksek taranma ihtiyacına ve bakıma ihtiyaç duyarlar.

İngiliz Cocker Spainel, American Cocker Spainel’in doğrudan atasıdır, ancak American Cocker Spainel daha kubbeli bir kafatasına sahiptir. American Cocker Spainel, İngiliz Cocker Spainel’e göre daha düşük bir av kabiliyetiyle ve biraz daha küçük olacak şekilde yetiştirilmiştir.

İngiliz Cocker Spainel, Amerikan emsallerine göre daha fazla egzersize ihtiyaç duyar. Aynı zamanda kaygı, gerginlik gibi olumsuz davranışlara daha az başvururlar.
Siyah Cocker Spaniel 

Siyah Cocker Spainel (Çikolata Cocker)

Siyah Cocker Spainel (Colonial Cocker Spainel) iki ayrı ırk tarafından fakat Spainel ırkını temsili olarak yetiştirildi. Hem Amerikan Cocker Spaniel hem de İngiliz Cocker Spaniel, her yaştan insanın etrafında harika, tatlı ve yumuşak köpeklerdir.

Bununla birlikte Siyah Cocker Spainel (Çikolata Cocker), sosyal kaygı içerisine girebilir ve bu nedenle bu tatlı yavrulardan birini ailenize davet etmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken nokta, uzun süre boyunca yalnız bırakılmamaları olduğudur.

Her iki cinsin de fiziksel görünümlerinde bazı benzerlikler olsa da, farklılıklar da vardır.

Bu nedenle, bu köpeklerin görünümü bireyler arasında farklılık gösterebilir. Irk olarak aynı olduğundan, eğitim ve egzersizleri mutlupatim’e eklediğimiz İngiliz Cocker Spainel ve Amerikan Cocker Spainel’ler ile aynı sayılır.
Cocker Spaniel Yavruları

Egzersiz & Eğitim İhtiyacı

En iyi köpek cins listelerinin sık bir üyesi olan İngiliz Cocker Spaniel, dünya çapında popüler bir köpektir. Eğitimde tutarlı olmanız onun size karşı sevgisini arttıracaktır.

Bu, İngiliz Cocker Spainel’in ihtiyaç duyduğu şeylerden birisidir. Baskın olmak isteyebilirler, bu yüzden kesin olarak liderlik yapmak zorunludur. Sürülerinde ki alfa köpek olduğuna izin vermemeniz gereklidir.

Kuralları belirleyin ve o kuralları takip etmelerini sağlayın. Erken yaşta (7-8) aylıkken sosyalleştirmeye başlayın ki sevimli yetişkinler haline gelsinler. Ev eğitimi, tuvalet vs. oldukça kolaydır. Tutarlılık İngiliz Cocker Spainel’ler için çok önemli bir faktördür.

İngiliz Cocker Spaniel’ler günlük olarak egzersiz yaptığı sürece apartman yaşamına iyi uyum sağlayabilir. Tarla avcıları olarak, enerjilerini tüketmek ve doğal içgüdülerini uygulamak için fiziksel ve zihinsel uyarıma ihtiyaçları vardır.

Tüylerinin düzenli olarak taranması ve fırçalanması esastır. Bazı tüyler özellikle bol, pamuklu ve dökülmeye eğilimlidir.

Taranma İhtiyacı Ve Genel Bakım

İngiliz Cocker Spaniel, çoğu egzersiz biçiminde büyük miktarda bakım gerektiren aktif ve enerjik bir hayvandır. İngiliz Cocker Spaniel enerji dolu, insan odaklı bir köpektir. En dikkatli egzersizlerin ortalamanın üstünde olması, mutlu ve sağlıklı bir biçimde yapılması gerekmektedir.

İngiliz Cocker Spainel’lerin güzel ve ipeksi tüyleri aralarına dolaşma eğilimindedir. Kulak ve bacaklarında ki tüylenme nedeniyle evinizde, halıya yapışan kirleri kendi üstlerine çekebilirler. Bu yüzden tüylerinin sık sık fırçalanması gerekmektedir.

Ayrıca yoğun tüy dökebilirler. Hafif ama belirgin olan kokuya sahip olabilirler. Banyo ihtiyacı haftada 2 kez olmak zorundadır. Dolaşmayan ve aşırı dökülmeyi önleyen özel fırçalar ile haftada 3-4 kez fırçalanmalıdır.
Cocker Spaniel Yavru


Beslenme İhtiyacı

İngiliz Cocker Spainel’inize, küçük vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığından emin olmak için sağlıklı besin dengesi oluşturmalısınız.

Hayvansal protein iyi kalitede et ve balıklarda bulunur.

İngiliz Cocker Spainel’inde en sevdiği yemeklerdendirler. Örnek vermek gerekirse; somon, hindi, tavuk (deri veya kemik olmadan) sığır eti veya kuzu. Fazla yağ İngiliz Cocker Spainel için kötü olabilir.

Bu yüzden fazla yağı temizlemelisiniz. Eğer orta düzey bir geliriniz varsa yumurtayı da diyetine katabilirsiniz.

Az önce belirttiğimiz fazla yağ oranını temizlerken hepsini alın dememiştik. Yağlar İngiliz Cocker Spainel için vazgeçilmezlerdir. Sağlıklı cilt, parlak tüyler ve temiz gözler için vazgeçilmezdir.

Kökeni


İngiliz Cocker Spainel, kafasına yakın uzun kulakları, uzun, geniş burnu ve yumuşak, duygusal bir bakış açısı olan orta büyüklükte bir köpektir. Kas yapısı gelişmiştir fakat zariftir. Bu cinsin en dikkat çekici özelliklerinden biri, göbek, bacaklar, kulaklar ve kuyrukta belirgin tüylenme sağlayan orta uzunlukta ipeksi kürkleridir.

Bu çekici kürk birkaç renkte gelir ve desenleme için dört genel kategoriye ayrılır. Katı tüyler tipik olarak tek renktir, ancak ara sıra küçük beyaz işaretler içerebilirler ve açık işaretli olarak sınıflandırılanlar.

Spaniel, genel olarak, bir tür silah köpeği olarak sınıflandırılır. 1902’de İngiltere’de Cocker Spainel kulübü kuruldu. 1946’da Amerika‘da geliştirilen Cocker Spaniel‘ler ayrı bir cins, American Cocker Spaniel olarak kabul edilen, Cocker Spaniel’ler Amerika’da gelişmeye başladıklarında, önemli ölçüde değişti, sırtları uzadı, başları daha fazla kubbeli oldu ve av yetenekleri büyük ölçüde azaldı.

Değişim o kadar büyüktü ki, 1935’te İngiliz Cocker Spaniel’in geleneksel görünüşünü tercih edenler ve orijinal İngiliz Cocker Spaniel’in ve Cocker Spaniel’in yeni Amerikanlaştırılmış versiyonu arasındaki melezleşmeyi engellemek isteyenler için bir grup kuruldu.

Fiziksel Yapıları


Erkeklerde Ağırlık 12-15 kg

Dişilerde Ağırlık 10-16 kg

Erkeklerde Yükseklik minimum: 40-43 cm

Dişilerde Yükseklik minimum: 35-40 cm

Erkek ve Dişilerde Yaşam Süresi 12-15 yıl

Yorumlar