Tibet Mastifi Özellikleri, Eğitimi, Bakımı ve Beslenmesi

Tibet Mastifi Özellikleri, Eğitimi, Bakımı ve Beslenmesi

Tibet Mastifi

Dünyanın en pahalı köpeği yaklaşık değer 2,4 milyon dolar eden bu köpek iri ve güçlü bir köpek türüdür. Tibet Mastifi cinsi köpeklerin boyunlarının da aslanınkine benzer yele vardır. Çin, Nepal ve Tibet gibi yerlerde koyun sürülerini leoparlardan korumak için kullanılan bir türdür. Bir sürüyü leopardan koruyabilecek bir güce sahip olduğunu düşünürsek az çok bu cins bir köpeğin gücü ve iriliği gözümüzde canlanmıştır.

Tibet Mastifi cinsinin kökeni milattan önceye dayanmaktadır. Bu ırk bir dağ köpeği olarak yetiştirilmiştir her ne kadar kangal gibi çobanlık yapsın diye yetiştirilmişlerse de her iki türde aslında sürülere bekçilik yapmaktadır. Tibet Mastifi‘nin kökeni eski Çin uygarlığına kadar gitmektedir ve bu tür köpeklere “asil kan” denilmektedir. Her ne kadar bu kelimenin gerçekliği henüz kanıtlanmamış olsa da bu cinse köpek demek bile çok basit geliyor. Marco Polo’nun bu köpek için yaptığı yorumdan da anlaşılabileceği gibi “bir eşek kadar yüksek ve sesi bir aslanın ki gibi güçlü”
Tibet Mastifi ( Dünaynın en pahalı köpeği)


Tibet Mastifi Eğitimi ve Bakımı

Bu tür köpekler yapıları nedeniyle pek itaatkâr bir yapıya sahip değillerdir. Ailelerine karşı aşırı korumacı ve saygılıdır. Doğal koruma içgüdüsüyle diğer insanlara karşı tepkilidirler. Özellikle bu tür köpekler evde bakılmak isteniyorsa mutlaka bahçeli bir ortamda bağlı ya da etrafı çevrili olmalıdır. Her ne kadar bu cinsin ısırma vakasına çok fazla rastlanılmasa da yapılarının çok fazla iri (ortalama 80kg) olmaları nedeniyle yarattıkları etki karşı taraf için psikolojik hasarlara neden olabilir.

Eğitimi oldukça zordur. Bu tür köpeklerin itaatkâr olması beklenemez. Bu köpekler yaşam alanlarını kendilerine ait bir bölge olarak görürler. Bakımı oldukça zor olan bu tür köpekler uygar ortamda bakılmak isteniyorsa mutlaka geniş bir bahçeye sahip olunmalıdır. Ortalama ömürleri 15 yıldır.
Tibet Mastifi


Tibet Mastifi Beslemesi

Köpeğimizin de genel yapısından anlayacağımız gibi bu tür köpekler hızla gelişecekleri gibi beslemesi de bir o kadar masraflı ve zor olacaktır. 2,5 aylıkken 15kg olduklarını düşünürsek ve diğer köpeklerin atası ve kralı olduğunu varsayarsak diğer köpek türlerinin içerisinde en zeki köpektir. Erkek olan Tibet Mastifleri pişirilmiş olarak yiyeceklerini tercih ederler, dişi olan Tibet Mastifleri ise çiğ olarak yiyeceklerini tercih ederler.

Tibet Mastifi

Yorumlar