Border Collie Özellikleri ve Bakımı

Border Collie

Border Collie

İskoçya ve İngiltere de 300 yıllık bir geçmişe sahip olan bu olağanüstü çoban köpeği, çok zeki ve sadakat yüksek bir köpek ırkı olarak dikkat çekmektedir. Özellikle eğitim konusunda oldukça önemli alt yapıya sahip olan bu köpek türü pek çok yerde kabiliyeti ile ödül alan bir köpek cinsi olarak dikkat çekmektedir. 10 ile 17 yıl arasında yaşayan bu muazzam hayvan, hevesli olduğu gibi zekâsı ile de gerçekten insanları hayrete düşürmüş durumdadır. Oldukça atik ve enerjik yapısı ile dikkat çeken bu hayvan öğrenmeye çok heveslidir ve ısrarcı yapısı ile birlikte kabiliyetlerini kullanmak için her zaman istekli bir yapıyı ortaya koymaktadır. Her ne kadar çoban köpeği olarak yıllarca kullansa bile köpek ırkları arasında bilinen en zeki türlerden biri olarak dikkat çekmektedir.

Border Collie

Border Collie Özellikleri

Karakter olarak çok ilginç özelliklere sahip olan Border Collie güçlü ve aynı zamanda zeki bir hayvan olarak bilinmektedir. Siyah beyaz ve kaplan desenli özelliğinin yanı sıra kırmızı ve mavi lila renkleri ile çok hoş bir görüntü ortaya koymaktadır. Erkeklerde 14-20 kilogramağırlığında değişen ağırlık, dişilerde ise 12 ile 19 kilogram arasında değişkenlik göstermektedir. Erkeklerde 48-56cm dişilerde ise 46-53 cm arasında boy oranı ortalama bir özellik olarak dikkat çekmektedir. İrlanda,İngiltere, İskoçya ve Birleşik Krallık anavatanı olarak bilinen bu muazzam köpek cinsi, sadakat ve üst düzey ve kabiliyeti yüksek köpek cins olarak dikkat çekmektedir. Eğitici kabiliyeti ile sürekli gelişen ve insanları şaşırtan köpek cinsi çoğu zaman yarışmalara katılarak ödüller almıştır.

Border Collie

BORDER COLLİE ÖZELLİKLERİ BAKIMI VE NASIL BİR KÖPEKTİR?

Avustralya Çoban köpeğine çok benzeyen bir ırktır.Hatta birçok kişi bu iki cinsi karıştırır.Enerji açısından çok yoğun olan yerinde duramayan bir köpektir.Vücudu uzuncadır.Kafa kısmı belirgin derecede geniştir.Ağızının bulunduğu alan siyahtır.Kulakları yarıya kadar genelde diktir.Gözleri köpeğin rengine göre değişiklik göstermektedir.Kuyruğu çok uzundur.İki tür Border Collie mevcuttur.Birisi uzun tüylü olan diğeri ise kıya tüylü olandır.Tüylerinin renkleri siyah beyaz şekilde ve kızıl beyaz renkte yada grili siyahlı olabilmektedir.Yüz ile kulak kısmındaki tüyler kısa boyuttadır.Dış görünüş açısından farklılıklar gösterebilir.

Border Collie Özellikleri arasında en fazla belirgin olan durum çok zeki olmasıdır.Kolay Eğitilir mi?Eğitime çok hızlı cevap verir.İtaat konusunda oldukça başarılıdır ve birçok yarışmada ödüle doymayan bir ırktır.Övgüyü sever.Border Collie Nasıl Bir Köpektir? Enerjileri fazla olması dolayısıyla sürekli hareket halinde olmak isterler.Eğer onu mutlu etmeyi başarırsanız diğer hayvanlarla ve köpeklerle çok iyi anlaşabilmektedir.Çocuklarlada arası iyidir.Bazıları çekingen olabilmektedir bu yüzden küçükken sosyalleştirilmesi gerekmektedir.

Onu çok mutlu etmek istiyorsanız onla güzel bir program yapmalısınız kendinize çok yoğun ilgi göstermeli ve sürekli görevler vermelisiniz.Yarışma programlarına katılmak için en iyi köpek Border Collie cinsidir.Bu köpek Çoban köpeğidir ve koyun gütmek için yıllardır faydalanılmıştır.Sizlerle olmaktan bu kadar mutluluk duyan başka ırk olamaz sanırım.Çok zaman problemi yaşayan kişiler için kesinlikle uygun değildir.Gün boyu bir kenarda oturacak bir köpek türü değildir.

Eğer onun egzersiz ihtiyaçlarını gidermezseniz bu köpekler kendilerine kötü huylar yaratabilir.Buda bir takım sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.Sıkıldığı zamanlar eşyalarada zarar verme eğilimleri vardır.Topukları ısırma eğilimi vardır.Tecrübeli önceden köpek beslemiş bir sahip onu çok daha mutlu edebilir.

Border Collie

Border Collie Özellikleri Nasıl Bir Köpektir?  

Border Collie Apartmanda Bakılır mı? Üzgünüz ama hayır.Çok hareketli bir köpek olduğu için uygun değildir.Geniş bir bahçe ile ancak mutlu olabilir ve sürekli ilgilenmeniz şartınla.Egzersiz açısından diğer köpeklerden farklıdır.Hem zekiliğini kullanmak ister hemde çalışmak ikisini birden yapmak onu çok mutlu eder.Yorulma nedir çoğunlukla bilmezler.

Bakımı için düzenli olarak fırçalanmaya ihtiyacı bulunmaktadır.Gerektiği zamanlar ise yıkanması gerekir.Kenelere karşı sürekli kulaklarının içlerine bakılması lazım.

Yükseklik Erkeklerde 48 – 56 cm
Yükseklik Dişilerde 46 – 53 cm
Kilo Erkeklerde 14 – 20 Kg
Kilo Dişilerde 12 – 19 Kg

Ömürleri 12-15 yıl kadar olabilir.

Border Collie Yatkın olduğu hastalıklar ise Kalça displazisi, Prograsive Retinal Atrophy, Collie Gözü Anormalliği, Lens çıkığı, Dış parazitlere karşı alerji, Epilepsi, Sağırlık gibi hastalıklar.

Bu köpek İngiltere kökenli bir köpektir.Bu köpekte İngiliz Spaniel kanı bulunmaktadır.Özellikle güdü açısından son derece iyi köpektir.Bu köpek bomba bulmada, narkotik ve itaat yarışmalarında fazlaca kullanılan türlerdendir.

Yorumlar