BULL TERRİER ÖZELLİKLERİ VE BAKIMI

Bull Terrier Özellikleri açısından dediğimiz gibi farklı renkleri olan bir köpek cinsidir.Beyaz, siyah, kaplan deşenli en fazla rastlanan cinslerinin başında geliyor.Kızıl renk ve açık kahverengi olarakta renkli olanları vardır.Kafa şekli alın çıkıntısız bir yapıya sahiptir.Gözleri küçük ama birbirine çok yakındır.Eskiden korkulan bir ırk olan bu ırk şimdilerde çok popüler bir ırk olarak gözükmektedir.

Bu Köpeğin özelliklerini merak ediyorsanız hemen vakit kaybetmeden bu ırkı araştıran arkadaşlar için bilgi verelim.Bull Terrier bakımı, özellikleri nelerdir?

BULL TERRİER ÖZELLİKLERİ VE BAKIMI

Bu ırk çok cesur bir ırktır.Korkusuzdur hiçbirşeyden korkmaz.Ama bir o kadarda oyuna düşkünlüğü vardır ve komik bir yapıya sahiptirler.Sahibine birçok köpekte olduğu gibi Bull Terrierlerde çok sadıktırlar ve hayatlarında sahibinden daha önemli hiçbirşey yoktur.Görünümü nedeniyle insanların korkacağı bir ırk olsada aslında görünümünün altında sevecen bir köpek vardır.İyi sosyalleştirme bu köpek için şarttır aksi halde her ev için uygun bir ırk olmayabilir.Kendi ailesi için vazgeçilmez olan bu köpek başkaları için sorun olabilir.Kızdırıldıklarında saldırma durumları oluşabilir buda yabancılara karşı dikkat edilmesi gerektiğini gösterir.Yabancılara karşı bu köpek sevecen değildir.

Çok fazla başına buyruk olma huyu vardır bazı zaman hiç söz dinlemez.İnatçı olması nedeniyle eğitim açısından oldukça düşüktür ancak çok sabırlı bir eğitim verilmesi gerek aksi halde eğitime uymayacaktır.Eğitilebilir olarak köpek arayanlar için bu köpek ırkı tavsiye edilmez.Eğitime yakın diğer köpek ırklarına bakılması gerekiyor.Herhangi bir koruma köpeği olması için ekstra birşeyler yapmasına gerek yok, çünkü doğa gereği oldukça koruyucu bir köpektir.Bu köpeği evde yalnız başına uzunca süre bırakmamalıyız aksi halde eşyaları kemirecektir.Yavruyken aldığınız bu köpek özellikle 2-5 aylık periyotta tamamen kişiliğini ortaya koyacaktır küçükken yapacağınız yanlışlar bu köpeğin saldırgan olmasına neden olabilir.Sosyalleşmek bu yüzden bu köpekte çok önemlidir.Diğer köpeklerle arası hiç iyi olmadığı için her zaman tasma ile gezdirilmesi gerekir aksi halde diğer köpeklere saldırabilir buda siz ve köpeğinizi rahatsız edecek bir durum oluşur.Belli zamanı sorunsuz şekilde atlatılabilirse sessiz sakin bir köpek oluşabilir.Koruma özelliği en üst safhadadır.

Bull Terrier Özellikleri Nasıl Bir Köpektir?  

Boyut olarak ise bu ırk şu şekildedir:
Yükseklik Erkekde 53 – 56 cm
Yükseklik Dişide 53 – 56 cm
Kilo Erkekde 20 – 27 Kg
Kilo Dişide 20 – 27 Kg

Bull Terrier ömrü ortalama 10-13 yıl civarı yaşayabilmektedir.


Bull Terrier Bakımı:


Bull Terrier Özellikleri sayesinde egzersizini yaptırdıktan sonra apartman içindede yaşayabilirler.Ev içersinde çok aktif bir köpek değildir hatta küçük bir bahçe bile çok rahat işini görebilir.İklim olarak sıcak iklimler onun için vazgeçilmezdir.

Bu ırk sürekli egzersize ihtiyaç duyabilmektedir.Eğer yeterli egzersiz sağlanmazsa yedikleri onu rahatcana şişmanlatmaya neden olacaktır.

Bull Terrier Tüy bakımı ise oldukça kolaydır.Haftada 1 defa taranma ona yetecektir.Çok fazla tüy dökmez orta derece denilebilir.

Bu ırk köken olarak İngiltere kökenli bir ırktır.Bu köpeğin ortaya çıkması şu şekilde olmuştur.Bir zamanlar Bulldog ve Boğalar arasında yapılan dövüşler yasaklanmıştır bu yasaklardan dolayı köpek dövüşleri daha popüler hale gelmiştir.Bu köpek dövüşleri için çok güçlü bir ırk ortaya çıkarmak isteyenler en güçlü bulldog ile korkusuz terrierleri melezleyerek Bull terrier ırkınının temelini attılar.Fakat istedikleri gibi çıkmadı ve dövüşlerde başarılı olamadı.Fakat bu köpekler yarışmalarda çok başarılı olarak adından söz ettirdiler.Fara avcısı ve bekçi köpeği olarak kullanılabilmektedir.


Bull Terrier Hakkında Genel Bilgiler :

Bull Terrier Köpek Irkı  19. yüzyılda bir dövüş köpeği olarak geliştirilmiştir. Uzun, yumurta şeklindeki başıyla ayırt edilen bir köpek ırkıdır.

Zeki ve inovatif – bir köpeğin her zaman en arzu edilen nitelikleri – sakin ve sadık olan, yaşamdan daha büyük bir kişiliğe sahiptir.  Köpeklikten orta yaşlara kadar “meşgul” bir köpektir. Günden güne uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmaz; O, insanlarıyla birlikte olmak ve onların istediklerini yapmak ister. Enerjik bir oyuna sahip olabilen Bull Terrier Köpek Irkı aktif bir aile ile en iyisini yapar. Ayrıca ev kurallarını tutarlı bir şekilde (ama nazikçe) uygulayacak birine de ihtiyacı vardır. Aksi halde, kendi kurallarını kurar. Boğa Teriyerleri (özellikle yetişkin olmayan erkekler) diğer hayvanlara, özellikle diğer köpeklere karşı saldırgan olabilir. Diğer köpeklere karşı saldırgan olmamaları için erken sosyalleşmeye ihtiyaçları vardır: pozitif, köpek yavrusu erken döneminde başlayan ve yaşam boyunca devam eden diğer köpeklere denetlenerek maruz kalması gerekir. Alanlarına giren kediler ve diğer tüylü hayvanlara dikkat etmelidir. Bull Terriers küçük çocuklu evler için tavsiye edilmez, ancak büyük çocuklarla yorulmadan oyun arkadaşlıkları vardır. Sıkı bir günlük egzersizin tadını çıkarırlar ve sıkıldıklarında oldukça yıkıcı olabilirler. Başarılı bir Bull Terrier eğitimi sabır, öz güvenli liderlik ve tutarlılık gerektirir. Bir Bull Terrier’ her zaman sizi eğlendirmeye hazır olan sevgi dolu, sadık bir arkadaş olarak göreceksiniz  Kesin olan bir şey var: bu ırkla yaşam asla donuk olmayacaktır.

Bu Köpek Irkı soğuk ve nemli iklimler için uygun değildir. Kışın bir ceket veya kazak ile sıcak tutmanız gerekir



Günlük 30 ila 60 dakikalık egzersiz, oyun ve zihinsel uyarıma ihtiyaç duyar, güçlüdür ve eğitilmesi zor olabilir. ilk kez köpek besleyecekler için tavsiye edilmez. Erken sosyalleşme ve eğitim olmaksızın, Bull Terrier diğer köpeklere, hayvanlara ve bilmediği insanlara karşı saldırgan olabilir.

Boğa Teriyerleri küçük çocuklu evler için çok kaba olabilir. köpeklerle nasıl etkileşimde bulunacağını öğreten aktif büyük çocuklar için yorulmadan oyun arkadaşları olabilir.

Bull terrier köpek cinsleri ile ilgili ilk olarak bu köpek türlerinin Siyah, beyaz ve kaplan desenli renk tonundaki türlerinin diğer türlerine göre daha çok tercih edildiğini görmekteyiz.

Ayrıca kızıl renk tonuna ve açık kahverengi renk tonuna da sahip olan bull terrier köpek cinslerinin özelliklerinden biri de, kafa biçiminin alın çıkıntısız bir yapıya sahip olmasıdır.

Gözlerin küçük yapıda olması ancak gözlerin birbirine fazlasıyla yakın mesafede yer alması bull terrier köpek cinslerinin en etkin özelliklerinden biridir.

Geçmiş dönemlerde korkulan köpek türleri arasında yer almasına karşın günümüzde en popüler köpek türleri arasında yer alan bull terrier köpek cinslerinin başlıca özelliklerinden biri de oldukça cesur ve korkusuz bir karakter yapısında olmalarıdır.

Bu özelliği sayesinde geçmişten günümüze bekçi köpeği ve diğer koruma alanlarında görev verilen bull terrier köpek cinsleri, ürkütücü dış görünümü altında oldukça komik bir karakter yapısına da sahiptir.

Bu ırkın köpek cinsleri başlıca özelliklerinden biri de, oyun sever olmalarıdır.

İyi eğitildikleri takdirde sahibine karşı son derece sadık olabilen bull terrier köpek cinsleri ayrıca sosyal ortamlarda da aktif olabilmesi ve insanlar ile iyi düzeyde geçim sağlayabilmesi açısından mutlak olarak iyi bir eğitimden geçirilmesi gerekmektedir.

Aksi durumunda sahibi ile iyi geçinmesi söz konusu olsa dahi, yabancılara karşı öfkeli saldırılar düzenleyebilmektedirler.

Bu bakımdan bull terrier köpek cinsleri eğitilse dahi, sahibi dışında diğer insanlara karşı pek sevecen davranmayabilirler.

Ayrıca aşırı bir biçimde başına buyruk olarak hareket eden  köpek cinsleri, bu bakımdan eğiltildikleri takdirde dahi zaman zaman sahibinin sözünden dışarı çıkabilmektedirler.

Bu bakımdan bull terrier köpek cinsleri kontrol altında tutulması mutlak olarak söz konusudur.

Ancak, birçok köpek türlerinin aksine ev ortamında fazlaca tek başına bırakılması uygun olmayan bull terrier köpek cinsleri, bu duruma maruz kalabildikleri takdirde ev içerisinde yer alan eşyaları kemirebilmekte ve ev eşyalarına zarar verebilmektedirler.

Boyut olarak erkeklerde yükseklik 53 ila 56 santimetre ve dişilerde ise yükseklik 53 ila 56 santimetre olan bull terrier köpek cinsleri erkeklerde kilo oranı 20 ila 27 kilogram ve dişilerde ise 20 ila 27 kilogram aralığında olabilmektedir.

Yorumlar