Shih tzu (Şitsu) Bakımı, Yaşam Ortamı, Eğitimi ve Karakteri

Shih tzu (Şitsu) Bakımı, Yaşam Ortamı, Eğitimi ve Karakteri


Ortalama 23 cm ile 26 cm yüksekliğinde ve 4 kg ile 7 kg ağırlığa sahiptirler. Küçük ama dayanıklı bir köpek cinsidir. Çift katmanlı tüyleri olan Shih Tzu köpekleri zeki oldukları kadar inatçıdırlar. Shih Tzu’lar kibirli oldukları kadar soylu bir ırktır. Bu cinsi zaman zaman enerjik görebileceğiniz gibi bazen de tembellik yaparken görmeniz çok doğal.

Tüyleri uzun olsa da dökülme problemi olmadığı için tercih edilen bir ırktır. 11 ile 14 yıl arasında yaşamaktadırlar. Evinizde bulunan diğer hayvanlarla ve çocuklarla iyi geçinen bir ırktır. Havlama alışkanlıkları çok fazla olmayan Shih Tzu cinsi köpekler apartman hayatı için oldukça uygundurlar. Ayrıca nadiren havladıklarından bekçi köpeği olmaya elverişli bir ırk değildirler.

Shih Tzu’ların burun üzerinden büyüyen tüyleri kendilerine has bir yüz ifadesi ve saç stilini oluşturur. Gözleri büyük, yuvarlak ve birbirinden uzakta yer almaktadır. Kulakları küçük ve düşüktür. Uzun tüyleri nedeni ile kulakları da pek görünmez. Shih Tzu’ların renkleri çeşitlilik göstermektedir.


Shih Tzu Bakımı

Uzun tüylere sahip olan bu ırk düzenli olarak her gün fırçalanmalıdır. Düzenli yapılan fırçalama ile köpeğinizin tüylerinin birbirine karışmasını önleyeceksiniz. Baş üzerindeki tüyler köpeğin daha iyi görebilmesi amacıyla genellikle bağlanır. Tüyleri çok sıkı bir şekilde bağlamamaya özen göstermelisiniz.

Tokaların fazla sıkı bağlanması ve çok uzun bir süre tokanın takılı olması durumunda köpeğinizin kıl diplerinde ve derisinde problemler meydana gelebilir. Tüylerinin bakımının daha kolay olabilmesi amacıyla köpeğinizi traş da ettirebilirsiniz. Özellikle köpeğinizin göz çevresini ve kulak girişini temiz tutmalısınız.

Bazı köpeklerin göz çevrelerinin daha temiz tutulabilmesi amacıyla veteriner tarafından  özel göz damlası tavsiye edilebilmektedir. Bu damlalar düzenli olarak kullanılmalıdır. Tırnakları her ay düzenli olarak kesilmelidir. Tüy dökmediği için alerjisi olan kişilerin rahatlıkla bakabileceği bir ırktır.


Shih Tzu Yaşam Ortamı

Fazla havlama özelliği olmayan Shih Tzu’lar apartman hayatı için oldukça uygundurlar. Köpeğinizin mutlu olmasını istiyorsanız köpeğiniz ile günlük yürüyüşlere çıkmalı ve köpeğinizin koşmasına izin vermelisiniz. Sıcağa karşı biraz duyarlı olduklarından sıcak havalarda köpeğinizi mümkün olduğunca dışarı çıkartmamaya özen gösterin.


Shih Tzu Eğitimi

Bu cins köpekleri eğitirken eğitimin devamlılığının olması ve eğitimde ısrarcı olunması önemlidir. Shih Tzu’lar yaşamları boyunca fırçalanacakları için yavru iken bu yönde eğitim verilmelidir. Köpeğinizi eğitirken gayet sabırlı olmalısınız.

Köpeğinizi ilk aldığınız andan itibaren ona itaatli olmayı öğretmelisiniz. Küçük zaman dilimlerinde eğitimlerini verirseniz daha başarılı olacaksınız. Çünkü bu ırkın dikkat problemi vardır. Akıllı ve meraklı olan bu ırkı eğitmek şayet sabırlı olursanız gayet eğlenceli olacaktır.

Eğitimi verirken köpeğinize küçük ödüller vermeyi de ihmal etmeyin. Tuvalet eğitimini alması biraz zaman alsa da istikrarlı ve sabırlı olursanız bu küçük dostunuz bu işi de kavrayacaktır.


Shih Tzu Karakteri

Çocuklar ve diğer hayvanlarla arası çok iyi olan Shih Tzu’lar gayet cesur ve uyanıktırlar. Zeki oldukları kadar inat etme özellikleri de vardır. Bu cinsi sinirlendirdiğinizde ısırma eğiliminde olabilirler. Dinamik ve oyuncu bir yapısı vardır.

Her zaman insanlarla birlikte olmayı isteyen bu ırk, yabancılara da hemen alışır. Ev içinde genellikle sessiz olmayı tercih eder.


Shih Tzu Köpeği Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Satılık Shih Tzu yavrusu araştırırken, hastalıklarını da araştırmalısınız. Kalp hastalıkları, ilaç reaksiyonları, göz kapağının içeriye kıvrılması, idrar yolu taşları, sistik, kanlı idrar, idrar yapamama ve buna bağlı olarak kanda üre artması, bu türde görülen rahatsızlıklardır.

Taş böbrekteyse farklı semptomlar, idrar kesesinde ise farklı semptomlar gözlenir. Hastalıklar, beslenmesine ve genetik faktörlere bağlıdır. Beğendiğiniz satılık Shih Tzu köpeği, oynak, titrek ve çıkık diz kapaklarına sahip olabilir. Yalpalayarak yürüyüp yürümediği, dikkat etmeniz gereken bir diğer husustur.

Shih Tzu Karakter Özellikleri ( 10 puan üzerinden değerlendirme )

Başka köpeklerle geçinme : 8
Başka petlerle geçinme : 8
Çocuklarla anlaşma : 8
Yabancılara davranış : 8
İtaat seviyesi : 4
Eğitilebilirlik : 4
Koruma özelliği : 2
Egzersiz ihtiyacı : 2
Oyunculuk : 8

Yorumlar